Zakwas na żurek bezglutenowy
Bezglutenowe święta to nie problem. Nawet żurek, tradycyjnie podany na śniadanie z domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.
Zakwas na żurek bezglutenowy
- 100 g bezglutenowej mąki ryżowej
- 300 ml ciepłej wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z kapusty lub z kiszonych ogórków (najlepiej domowych niepasteryzowanych)
Wodę przegotować i ostudzić. Do glinianego garnka albo słoika najlepiej litrowego wsypać mąkę, dolewając stopniowo wodę - do 3/4 objętości słoika - mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Dodać czosnek pokrojony na plasterki, liść laurowy, ziele angielskie oraz kwas z ogórków lub kapusty. Przykryć słoik talerzykiem lub gazą. Ważne by mogło dochodzić do środka powietrze. Odstawić słoik na 5-6 dni w ciepłe miejsce, raz lub dwa razy dziennie wymieszać drewnianą łyżką. Musi zacząć pachnieć kwasem. Może nam też zacząć pleśnieć, dlatego od czasu do czasu wąchajmy go. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
jak my żyliśmy dawniej. Mleko, gluten..
OdpowiedzUsuńno nie wiem....
Usuń