Zupa gołąbkowa
Spotkaliście się już z gołąbkami w płynie? Jeśli nie to zapraszam na zupę gołąbkową, czyli wszystko to co zawiera gołąbek w formie płynnej. Pyszna, sycąca, aromatyczna zupa, idealna na wiosenną, kapryśną pogodę. Skusicie się na miseczkę?
- porcja indycza
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 1 por
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki lubczyku
- 2 l wody
- 500g mięsa mielonego (u mnie indycze)
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1/2 małej główki białej kapusty
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- ½ łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- liść laurowy
- 100 g ryżu
- 190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Włoszczyznę obrać, cebulę opalić nad gazem. Warzywa razem z liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem włożyć do garnka z mięsem. Gotować na wolnym ogniu wywar przez ok 2-3h. Rosół ma cały czas lekko pyrkać. Gotowy przecedzić i doprawić do smaku, ale z reguły nie jest to potrzebne.
Kapustę poszatkować i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu 5 minut.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez ok 8-10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć i karmelizować przez dosłownie minutę. Podlać chochlą wywaru, wymieszać, wlać do bulionu z kapustą. Dolać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, cząber, oregano, paprykę ostrą i słodką. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu wg wskazań na opakowaniu aż ryż będzie ugotowany (u mnie 10 minut). Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz