Gulasz wieprzowy z groszkiem
Miękkie, soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie idealnym obiadem dla całej rodziny zarówno na te chłodne dni jak i te cieplejsze. Poza tym dania jednogarnkowe są szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które nie mają czy na gotowanie bardziej złożonego obiadu. Do przygotowania dania użyłam mrożonego groszku Poltino.
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem
- 600 g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 1/2-1 szklanka groszku zielonego mrożonego Poltino
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- wg uznania papryka słodka ostra
- do zagęszczenia mąka kartoflana
Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w garnku dodajemy mięso. Smażymy chwile z każdej strony następnie dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli solimy, przyprawiamy pieprzem, papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wlewamy bulion i na niewielkim ogniu gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wodę, tak by zakryła mięso. Dusimy jakieś 60 minut. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy musztardę, groszek, kumin, gałkę, zioła prowansalskie. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie ostrą papryką, gotujemy razem ok 10 minut.
W międzyczasie gotujemy na sypko kasze lub ryż. Jeśli sos jest za rzadki wystarczy rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody trochę mąki kartoflanej i wlać ją do sosu, wymieszać a on odpowiednio nam zagęści sos. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz