Gulasz z dzika z wolnowaru
Robiłam ostatnio porządek w mojej zamrażarce chcąc się pozbyć zalegających zapasów mięsa i odkryłam że mam zamrożone mięso z dzika na gulasz, o którym zapomniałem. A że pogoda nas nie rozpieszcza i bliżej nam nadal do ciężkich, gorących dań niż lekkich i wiosennych postanowiłam przygotować na obiad gulasz z dzika szybko i bezboleśnie czyli z wolnowaru Wszystko praktycznie zrobiło się samo. A gulasz wyszedł pyszny, delikatny, konkretny obiad jak z najlepszej leśniczówki.
Gulasz z dzika z wolnowaru
- 600 g mięsa z dzika
- cebula
- ½ szklanki bulionu wołowego
- 350 g pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- śmietana kwaśna
- ryż
marynata:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 125 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz świeżo mielony
- szczypta soli
- 3 ziela angielskie
- 2 ziarna jałowca
- liść laurowy
- 1 łyżeczka cząbru
Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać musztardę, olej, wino, miód, pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i jałowca, sól, rozkruszony liść laurowy i cząber. Mięso włożyć do misy od wolnowaru, zalać marynatą i odstawić na dobę do lodówki. Kilka razy je odwrócić w trakcie marynowania.
Cebulę pokroić na kostkę, czosnek obrać pokroić na kawałki. Warzywa dodać do mięsa w marynacie, wymieszać, dołożyć gałązki tymianku, wlać bulion, przykryć i ustawić wolnowar na LOW na 8 h.
Pieczarki pokroić na ćwiartki, ogórki na kostkę i wszystko dodać do wolnowaru w 6 godzinie gotowania. Wymieszać.
Gotowe mięso i grzyby wyłowić, do sou wmieszać koncentrat pomidorowy, sos przelać do garnuszka, podgrzać. W niewielkiej ilości zimnej wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do sosu. Chwilę gotować na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu włożyć mięso.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gulasz podać z ryżem, posypany natką i okraszony kleksem kwaśnej śmietany.
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńDziś robię te pyszności a zasadzie wczoraj zacząłem ale popełniłem kardynalny błąd i nie wiem co wyjdzie. Mianowicie do marynaty z pośpiechu dodałem koncentrat... No nic, za 8 godzin się okaże.
OdpowiedzUsuńkoncentrat nie powinien zbytnio wypłynąć na smak, a może go nawet polepszyć.
UsuńSzukałam na necie czasu jak długo robi się gulasz z dzika w wolnowarze i trafiłam na Twojego bloga. Zapisuje go w zakładkach , ponieważ masz super przepisy. Zobaczymy jak mój dzik wyjdzie 😁
OdpowiedzUsuń