Salsa z ananasa
Grill kocha owoce a owoce kochają grill, dlatego postanowiłam przygotować owocowa salsę, używają ananasa, łódeczki jaka powstała po jego wydrążeniu i kilku dodatkowych składników. Powstał fajny, egzotyczny, orzeźwiający dodatek, idealnie pasujący do naszego mięsnego dania.
Salsa z ananasa
- połówka przekrojonego na pół ananasa
- 1 szklanka papryki pokrojonej w kostkę
- pęczek natki pietruszki
- 2-4 łyżki soku z limonki
- sól
- pieprz
Dobrze aby ananas był dojrzały, mój akurat był nie do końca stąd kawałki ananasa zamiast być mega soczyste były lekko twarde. Ale nie miało wpływu na ogólny smak. Brakowało jedynie ananasowego soku, który wydobywa się przy wydrążeniu.
Wydrążyć połówkę ananasa, tak by pozostawić ścianki i nie uszkodzić skóry. To co wycięliśmy pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Wymieszać kawałki ananasów z papryką i posiekaną natką. Dodać sok z limonki, sól i pieprz. Przełożyć salsę z miski do wydrążonej połówki ananasa. Odstawić na 1h żeby się salsa przegryzła.
Do salsy można dodać inne dodatki np papryczki chilli, czerwoną cebulę, czy np pomidorki.
Do salsy można dodać inne dodatki np papryczki chilli, czerwoną cebulę, czy np pomidorki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam.
Usuń