Sernik zebra
Ten sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa. Upieczony na herbatnikowym, kruchym spodzie będzie miłym dodatkiem do popołudniowej kawki. Zapraszam. Przepis znalazłam u Bereniki.
Sernik zebra
spód:
- 120 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
masa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 150 g cukru
- 50 g stopionego masła
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Boki i spód niewielkiej blaszki posmarować odrobiną masła. Wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w malakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wstawić do lodówki na min 30 aż masa stwardnieje.
Przygotować masę: składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik (góra-dół) nagrzać do 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą (zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika).
Twaróg, stopione, ostudzone masło, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować. Nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym krótko zmiksować. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować. Masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńWygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam i dziękuje za zaufanie.
UsuńCzy można użyć sera z wiaderka
OdpowiedzUsuńoczywiście. ja takiego używam.
Usuń