Wątróbka drobiowa w pomidorach
Dzisiaj obiad szybki, lekki i przyjemny dla wielbicieli wątróbki, a w dodatku dietetyczny. Wystarczy dosłownie kilka składników, które najczęściej mamy w domu by powstało fajne danie. Wątróbka, pomidory, papryka i gotowe. Można? Można. Zapraszam po przepis.
Wątróbka drobiowa w pomidorach
- 400 g wątróbki drobiowej
- mleko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- papryka czerwona
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- puszka pomidorów krojonych
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz świeżo mielony
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Paprykę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, wycinając żyłki, skrzepy. Zalać na pół godziny mlekiem. Następnie opłukać, odsączyć.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać wątróbkę, smażyć ok. 3 minuty mieszając, żeby się przyrumieniła z każdej strony. Posypać solą i pieprzem, dodać zioła i przyprawy, podlać bulionem i przykryć. Dusić ok 5 minut. Następnie dodać paprykę, puszkę pomidorów, wymieszać, dusić ok 5-7 minut, tak aby papryka lekko zmiękła, wątróbka nie była surowa i przeszła smakiem przypraw. Jeśli sos zbytnio wyparuje wystarczy podlać jeszcze trochę bulionem lub wodą. Gotowe danie przyprawić np pieprzem i posypać natką.
MNIAM! Uwielbiam wątróbkę!
OdpowiedzUsuńmy tez :)
Usuń