Ciasto mech
Dawno miałam w planach zrobienie tego mega popularnego ciasta ze szpinakiem, ale ciągle coś przeszkadzało. Tym razem okazja była doskonała, bo zdanie córki na prawo jazdy. Postanowiliśmy rodzinnie uczcić ten jej mały sukces i na stole pojawiło się ciasto mech. Piękne zielone, z dodatkiem granatu, bardzo smaczne, zaskakujące tych którzy nie mieli wcześniej okazji wiedzieć, że jest ono ze szpinaku. Polecam na każdą okazję.
Ciasto mech
- 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- dżem truskawkowy (lub inny kwaskowaty)
- 1/2 owocu granatu
Szpinak rozmrozić na sicie, dokładnie odsączyć z wody. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, wlewać powoli olej cały czas miksując. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do prostokątnej blaszki (u mnie 22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. do tzw. "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu odciąć nożem wierzch ciasta (tak 1/3 wysokości) i rozdrobnić ją w misce na drobne okruszki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fix, serek mascarpone i wymieszać całość krótko, ale dokładnie. Ziarna granatu wyłuskać z owocu.
Dolny, duży blat ciasta ułożyć na paterze, posmarować dżemem, posypać częścią ziaren granatu. Na to wyłożyć i rozsmarować dokładnie krem. Na wierzch masy wysypać okruszki ciasta, lekko docisnąć. Całość udekorować ziarnami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
choć nie lubię szpinaku to to ciasto mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuńto tak jak mi :) pozdrawiam.
UsuńCiasto jest pyszne i smakuje nawet dzieciom, polecam😀
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze, ze zielony kolor ich nie odstraszył. pozdrawiam.
Usuń