Mini deserek z malinami
Co zrobić gdy zostanie nam po upieczeniu ciasta porcja biszkoptu albo gdy chcieliśmy upiec ale wyszedł nam zakalec, no ewidentnie coś się nie udało? Można go wykorzystać do przygotowania szybkie deseru z owocami. Ja wykorzystałam do tego mrożone maliny Poltino, galaretkę i śmietanę. Wyszedł mały, elegancki deserek, który zaspokoił naszą chęć zjedzenia czegoś słodkiego.
Mini deserek z malinami
- 300 g maliny np mrożone Poltino
- kawałki biszkoptu lub biszkopciki
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 szt galaretka malinowa
- płatki migdałowe
Biszkopt połamać na małe kawałki. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody, która jest wskazana na opisie torebki. Gdy galaretka trochę ostygnie wrzucić do niej zmrożone maliny, wymieszać. Galaretka szybko zacznie tężeć, w tym czasie 2-3 razy przemieszać, tak żeby nie była całkiem gładka. Śmietanę ubić na sztywno, a płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
W małych pojemniczkach szklanych lub pucharkach ułożyć na dnie porcje biszkoptu, na to porcję galaretki z malinami, na to część śmietany, znowu trochę galaretki z malinami i trochę śmietany. Udekorować wierzch malinami i płatkami migdałowymi.
Mi nigdy nic nie zostaje, dzieciaki pożerają wszystko :)
OdpowiedzUsuńszczęściara ;) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis - sprawdzony przedwczoraj ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje i ciesze się ze smakowało. pozdrawiam.
Usuń