Proste ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa dlatego grzechem jest nie zrobienie z nim szybkiego, a pysznego ciasta. Nie dość że jest proste w wykonaniu, to do tego tanie, szybkie i idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi nie tylko od święta.
Proste ciasto z rabarbarem
- 2 laski rabarbaru ok 300 g
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Blaszkę - tortownice (u mnie 23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia (papier ma być poza obręczą).
W misce wymieszać sodę, proszek i mąkę. Przesiać. Mikserem na wysokich obrotach w drugiej misce utrzeć na puszystą masę jajka i cukier. Dodać ekstrakt lub cukier wanilinowy. Następnie powoli wlewać olej cały czas ubijając. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty i dodać do ciasta mąkę wsypując najpierw 1/3, wymieszać, potem 1/3, znowu wymieszać i resztę 1/3. Ciasto wylać do formy,wyrównać.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Piec 45-50 minut, czyli do momentu gdy wykałaczka wychodzi z niego czysta, a ciasto jest przyrumienione. Ostudzić, a następnie zdjąć blaszkę i posypać cukrem pudrem.
Pyszne, pulchne, mega szybkie ciasto. Idealne na niezapowiedzianych gości.
OdpowiedzUsuńdokładnie, zgadza sie. pozdrawiam.
UsuńSzkoda, ze skończył się sezon na rabarbar ;/ Jest przepyszny w połączeniu ze słodkim ciastem ; )
OdpowiedzUsuńniestety, szybko się kończy. pozdrawiam.
Usuń