Sałatka szwedzka z ogórków
Szybka, obiadowa sałatka rodem ze Szwecji. Taka nasza mizeria tylko bez śmietany, za to w kwaśnej zalewie. Jest to wersja ekspresowa, bo nie trzeba jej robić wcześniej w słoiczku jako zapas na zimę. Polecam.
Sałatka szwedzka z ogórków
- 250 g ogórków
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 1/4 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski. Do garnuszka wlać ocet, wodę, dodać cukier i sól. Wszystko zagotować, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Chłodną marynatą zalać ogórki, odstawić na godzinę aż się zamarynują.
No tak kwaśno i słodko...Typowo szwedzkie wydanie, choć ja jednak wolę naszą mizerną mizerię
OdpowiedzUsuńja lubię obie, zależy od dnia. pozdrawiam.
UsuńMoja rodzina pochodzi z Poznania. Taka sałatkę jemy od dawna. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńproszę nie wiedziałam. fajnie dowiadywać się takich rzeczy. pozdrawiam.
Usuń