Zupa kalafiorowa z warzywami
Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Latem obowiązkowa na każdym polskim stole. A ile domów tyle na nią przepisów. Ja dzisiaj proponuję zupę z dodatkiem warzyw, w tym szparagów, które świetnie uzupełniają smak kalafiora. Zupa jest sycąca i z pajdą świeżego chleba może świetnie wystarczyć za cały obiad.
Zupa kalafiorowa z warzywami
- 1/2 dużego kalafiora lub cały mniejszy
- 1 pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 6 szparagów zielonych
- 3-4 ziemniaki
- pęczek świeżego koperku
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 50 ml śmietany do zup 18%
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz świeżo mielony
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Szparagi pokroić na 3-4 kawałki. Koperek posiekać.
Bulion podgrzać, dodać warzywa (oprócz szparagów i koperku). Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotować 15 minut. Na koniec włożyć szparagi, posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę, wymieszać. Uważać żeby się nie zważyła. Smacznego.
jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam
UsuńŚwietna zupa na lato :)
OdpowiedzUsuńtak i pyszna. lekka i zdrowa. pozdrawiam.
Usuń