Chłodnik na jogurcie
Nadeszły afrykańskie upały... a na upał najlepszy jest chłodnik. Zupa która orzeźwia, chłodzi i syci. Chłodnik jest szybki w przygotowaniu, można go zrobić od razu więcej i mieć z głowy obiad na 2-3 dni. Bo uwierzcie mi można go jeść i jeść i się nie nudzi. To idealny lekki obiad, nawet do pracy. Polecam.
Chłodnik na jogurcie
- 300 g ogórków gruntowych lub 2 duże wężowe
- pęczek rzodkiewki
- pół pęczka szczypioru
- cebula dymka
- 400 ml kefiru
- 300 ml jogurtu gęstego (np grecki)
- kilka liści mięty
- gałązki koperku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony do smaku
Ogórki i rzodkiewki umyć, nie obierać. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę i szczypiory pokroić na plasterki, a miętę i koperek posiekać. Warzywa włożyć do garnka lub miski, dodać kefir i jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na min 1h do lodówki do schłodzenia i połączenia się smaków.
Chyba sobie zrobię taki chłodniczek :)
OdpowiedzUsuńno na ostatnie dni lata warta. pozdrawiam.
UsuńChłodnik to idealne danie na upały które do nas zmierzają lub u niektórych już właśnie dotarły :D
OdpowiedzUsuńoj tak. pozdrawiam.
Usuń