Wracam do przepisów z mojego archiwum, stąd zdjęcia trochę przedpotopowe, ale ciasto pyszne, dlatego żal było mi go wam nie pokazać, a przy okazji jak zrobię je ponownie to i zdjęcia będą też nowe. Ciasto jest szybkie, proste, zaledwie kilka składników, w tym gruszki i czekolada, a efekt bardzo smaczny. Polecam.
Ciasto gruszki w czekoladzie
- 120 g miękkiego masła
- 10 łyżek cukru brązowego
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 gruszki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- cukier puder
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Czekoladę drobno pokroić. Gruszki obrać, pokroić w cząstki lub kostkę. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, a następnie dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę.
Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, ułożyć na wierzchu pokrojone gruszki i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz