Zupa bananowa z jarmużem
Jakiś czas temu pokazałam wam zupę petardę, czyli zupę bananowa. Weszła ona na stałe do naszego menu i co jakiś czas jest przeze mnie robiona, modyfikowana. Tym razem wzbogaciłam ją o dodatek jarmużu, dzięki czemu zupa nie tylko zyskała zielony odcień ale i trochę nowy smak. Polecam, a przekonacie się że znika w tempie ekspresowym. Smakuje zawsze.
Zupa bananowa z jarmużem
- 1,5 litra wywaru (u mnie wywar na indyku i warzywach)
- 2 banany (obrane ze skórki)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (można więcej, polecam dawać stopniowo wg własnego smaku)
- jarmuż - w zależności od wielkości male to 3 garście, bardzo duże to 2 sztuki
- 300 ml mleka kokosowego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu ostro-słodkiego chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- ok. 10 listków kaffiru (liście limonki)
- 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili
- opcjonalnie:
- ugotowany makaron ryżowy
- klopsiki z mielonego mięsa - u mnie drobiowe
Do garnka wlać rosół, dodać banany, pastę curry, sok z limonki, sos sojowy, sos ostro-słodki chili i brązowy cukier. Następnie dodać obrane z twardych części liście jarmużu, ząbki czosnku, imbir i liście kaffiru oraz papryczkę chili. Wszystko razem gotować przez około 15 minut. Następnie z zupy wyjąć trawę cytrynowa i liście limonki. Resztę zmiksować na gładko, dodać mleko kokosowe, ponownie całość podgrzać.
Mięso mielone uformować w małe kuleczki. Kuleczki włożyć do zupy, a one w zupie się ugotują. Wystarczy dosłownie 5 minut. Podać w miseczkach, można posypać kawałeczkami jarmużu.
Zupę można podać z makaronem sojowym. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym odlać wodę. Gotowe.
Zupę można podać z makaronem sojowym. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym odlać wodę. Gotowe.
a to ciekawe bardzo :) nigdy bym nie wpadła na zupę z bananen :D
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
a warto czasami pokombinować. pozdrawiam.
Usuń