Zupa krem z groszku, cukinii i mleczka kokosowego
Zielono mi, a co póki lato trwa... Dzisiaj proponuję krem z zielonego groszku, cukinii z orientalną nutą mleczka kokosowego. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny, a słodko-kwaśny smak jest tutaj idealny. Do zupy wykorzystałam mrożony groszek firmy Poltino, który idealnie nadaje się do przygotowania groszkowych zup kremów. Polecam.
Zupa krem z groszku, cukinii i mleczka kokosowego
- 1-2 średnie cukinie
- 2 szklanki groszku mrożonego Poltino
- cebula
- puszka 400 ml mleczka kokosowego
- 400-500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka sosu sojowego
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/2 kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sok z 1 limonki
- papryka mielona ostra wg smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie chipsy z ziemniaków
Bulion ugotować lub zagotować, jeśli mamy wcześniej przygotowany. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek, cukinię i wszystko podsmażyć. Następnie wlać bulion, wsypać groszek i gotować warzywa ok 15 minut. Następnie całość zmiksować. Zupę ponownie postawić na piecu, wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy, rybny, sok z limonki i wszystko ponownie podgrzać przez kilka minut. Można jeszcze raz dokładnie zmiksować. Opcjonalnie doprawić do smaku.
Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami albo tak jak ja z chipsami z fioletowych ziemniaków i kolendrą.
Ojejku, jakie to musiało być dobre. Trzeba będzie zrobić! :)
OdpowiedzUsuń