Chleb z rozmarynem i cytryną
Dawno nie piekłam chleba, bo i jakoś rzadko go jadam , ale chyba znam inny lepszy powód. Nie miałam odpowiedniego koszyka do wyrastania chleba. Tak zgadza się. Dlatego żeby nie mieć już powodu dla którego w niedziele rano nie pachnie u nas świeżym chlebem postanowiłam zakupić nowy, koszyk, łatwy w użyciu, łatwy w czyszczeniu i który można wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA. Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było to co mnie przekonało. Mój poprzedni koszyk pleciony był wiecznie w mące, ciężko go było wyczyścić, nie odbijał wzorku bo nie miałam serca ciasta wkładać bezpośrednio do takiego koszyka tylko zawsze na ściereczkę. Dzisiaj już problemu nie ma, ciasto mogę włożyć bez problemu, łatwo go z niego wyjąć, a koszyk bez problemu umyć. Myślę że od dzisiaj świeżym pachnącym chlebem będziemy się cieszyć w każdą niedzielę.
Na dzisiejszy dzień wybrałam prosty przepis na chleb z garnka, ale z użyciem rozmarynu i cytryny. Mówię wam to jest fantastyczne połączenie.
- 3 szklanki mąki (u mnie pszenna typ 650)
- 1 i 1/3 szklanki wody w temp pokojowej
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- mąka do podsypania
- olej do wysmarowania miski
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, rozmaryn, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. W mące zrobić dołek, wlać wodę i wymieszać ciasto łyżką, mikserem lub ręką. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie lepkie ciasto.
Miskę lekko spryskujemy olejem, posypujemy mąką. Omączonymi rękoma formułujemy kule z ciasta i wkładamy do miski. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Po 12-18 godzinach ciasto wyjąć na omączony blat, lekko je rozpłaszczyć nadając prostokątny kształt, teraz odgazować, czyli pozbyć się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi. Jeśliby się okazało, że ciasto w misce jest zbyt płynne wystarczy przy ugniataniu dać trochę więcej mąki. Ciasto ma być lekkie, ale nie klejące się do rąk.
Uformować kule. Koszyk do wyrastania chleba Tescoma spryskać odrobiną oliwy, posypać mąką. Kulę ciasta położyć do koszyka gładką stroną do góry, a złączeniem na dół.
Przykryć koszyk ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w misce na blacie na ok. 2 godziny.
Chleb powiększy się ok. 2 razy.
Nagrzać piekarnik do 220 st wstawiając do niego puste, niczym niewysmarowane naczynie żaroodporne lub żeliwne, w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. Nagrzany garnek wyjąć z piekarnika.
Koszyk z chlebem odkryć i zsunąć ciasto z koszyka do gorącego garnka, ale tak by odbite od spodu rowki były na górze chleba.
Posypać ciasto mąką, naczynie przykryć i wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej.
Piękny bochen :)
OdpowiedzUsuńAle bym sie zajadala tym chlebem z maslem i sola <3
OdpowiedzUsuń