Gulasz indyczy w sosie piwno-piernikowym
Jesień chyba rozgościła się na dobre.. z dnia na dzień jakby lato się nagle spakowało i odeszło w siną dal.. a na takie chłodne dni najlepszy jest pyszny, rozgrzewający, syty gulasz. Wykorzystałam mięso z indyka dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne, ale równie dobre jak z wieprzowiny dzięki przyprawom, piwu i piernikowi. Polecam.
Gulasz indyczy w sosie piwno-piernikowym
- 700 g mięsa indyczego na gulasz
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1/2 l ciemnego piwa np miodowego
- szklanka bulionu np drobiowego
- 50 g pierników katarzynki w czekoladzie
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- odrobina świeżego tymianku
- łyżka musztardy
- łyżka musztardy francuskiej
- pieprz świeżo mielony
Cebule i czosnek posiekaj w kostkę. Do garnka dodaj olej, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż przez kilka minut. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, pomidory, ostrą paprykę, tymianek, pokruszone pierniczki, bulion i piwo. Duś gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 1 h. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw gulasz pieprzem, dodaj obie musztardy. Podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Jeśli sosu będzie za mało podlej wodą. Gulasz najlepiej podawać z chlebem albo kaszą.
może być też suszony chleb razowy, najlepiej ciemny. jak mi zostanie zawsze suszę i mam do sosu klasycznego polskiego zwanego nie wiadomo dlaczego - szarym.
OdpowiedzUsuńPapryki nie daję bo złazi z niej skórka, co widac na zdjęciu i jest okropna.