Piernikowe sweet sushi

Czy jedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż do sushi połączyć z naleśnikami, słodkimi batonikami owocami i gotowe. Macie deser jak się patrzy. Pyszny, egzotyczny zaskakujący.  Polecam.


sushi, piernik, deser, batonik, slodycze, bernika, kulinarny pamietnik

Piernikowe sweet sushi
  • opakowanie ryżu do sushi (400 g)
  • dowolne owoce - u mnie banan, borówki, melon gallo
  • pierniczki czekoladowe lub inne batoniki
  • sos czekoladowy (u mnie sos balsamico czekoladowy)
naleśniki:
  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka (250 ml) mleka
  • łyżka oleju rzepakowego lub masła roztopionego
zaprawa do ryżu:
  • 7-9 łyżek octu ryżowego 
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • albo wystarczy gotowy winegret do sushi



Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami opakowania: płuczemy ryż w wodzie, wodę odlewamy. Delikatnie mieszamy ryż. Ponownie płuczemy ryż w wodzie i wodę odlewamy, mieszamy ryż. Ryż płuczemy jeszcze 2 razy ale już bez mieszania, odlewając wodę, która stała się przezroczysta. Ryż wkładamy do garnka lub rondla z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej niż średnica palnika. Zalewamy go wodą i odstawiamy na 20 minut, po czym ponownie odlewamy wodę, odcedzamy dokładnie ryż i zalewamy go woda w stosunku na 1 szklankę ryżu 1 szklanka i 20 ml wody. Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wstawiamy na rozgrzany palnik do chwili zagotowania. Mieszamy ryż, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz na minimalny. Gotujemy przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki, następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Gotowy ryż przekładamy do miski, wlewamy zaprawę do ryżu mieszamy dokładnie. Ryż niech trochę ostygnie zanim zacznie się robić sushi.
Następnie przygotowujemy naleśniki: Mąkę, sól oraz jajka wymieszać trzepaczką, następnie dodać mleko, wymieszać dokładnie. Na koniec wlać olej lub masło. 2-3 łyżki ciasta odłożyć do innej miseczki, dodać 1/2 łyżeczki kakao dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić, wlać porcję ciasta jasnego, polać kakaowym tworząc zygzaki i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.

Składanie sushi. Przygotować matę bambusową, owijając ją folią spożywczą. Owoce pokroić w długie paski, pierniczki pokroić również na paski. Naleśnik położyć na macie bambusowej. Ryż przykleić do powierzchni naleśnika. Wzdłuż ułożyć pierniczki, na to warstwę owoców np banany, polać sosem czekoladowym. Naleśnik zawinąć ściśle przy pomocy maty bambusowej w rulon. Gotowy rulon pokroić ostrym nożem na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm.

Wersja kalifornijska. Jeden piernik zmiksować w rozdrabniaczu. Na naleśnik przykleić warstwę ryżu, posypać pokruszonym piernikiem, naleśnik z ryżem odwrócić na drugą stronę. Na gładkiej stronie naleśnika ułożyć wzdłuż pierniczki, owoce i teraz całość zawinąć ściśle przy pomocy maty bambusowej w rulon. Gotowy rulon pokroić ostrym nożem na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm. Smacznego.

sushi, piernik, deser, batonik, slodycze, bernika, kulinarny pamietnik
 
sushi, piernik, deser, batonik, slodycze, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. A da się czymś zastąpić mleko? Chciałbym zaskoczyć swoją karmiącą żonę, która uwielbia sushi, ale prócz surowej ryby, nie może jeść też białka mleka krowiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, może pan użyć wody, ale radze sprawdzić w necie jakiś przepis na naleśniki na wodzie czy nie trzeba zmienić proporcji innych składników lub użyć mleka roślinnego. fajne będzie np kokosowe albo migdałowe.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger