Zupa serowa z groszkiem i brokułami

Ta zupa wyjątkowo mi się udało. Tak właściwie jest pochodną tego co miałam w lodówce i czego chciałam się już z niej pozbyć, czyli brokułów, rosołu z niedzieli i mrożonej zupy kremu groszkowego od Poltino. I tak powstał niezły miszmasz, ale wyjątkowo pyszny. Ser cheddar podkreślił całość, dzięki czemu zupa nabrała charakteru. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni.

zupa, poltino, krem, ser, brokuly, groszek, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa serowa z groszkiem i brokułami
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 550-650 ml bulionu np drobiowego
  • 250 ml śmietany kwaśnej 18% do zup
  • opakowanie zupy krem groszkowy z tymiankiem Poltino
  • brokuł ok 500 g
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej
  • 100 g startego sera cheddar lub innego o ostrzejszym smaku łatwo topliwego



Cebule i czosnek drobno posiekać. W małym rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. Dodać czosnek, ponownie zrumienić.
W garnku podgrzać bulion, dodać opakowanie zupy groszkowej, gotować mieszając aż się wszystko rozpuści. Brokuły porwać na różyczki, włożyć do zupy razem z przyrumienioną cebulą i czosnkiem. Gotować całość na wolnym ogniu ok 15 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, papryką i musztardą francuską. Następnie wlać śmietanę, wymieszać. Zmniejszyć gaz, podgrzać. Na koniec do zupy wsypać starty ser. Trochę można odłożyć by zupę na talerzach również serem posypać. Poczekać aż ser się roztopi, potrwa to około minuty, zupę można wlać na talerze.

zupa, poltino, krem, ser, brokuly, groszek, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, poltino, krem, ser, brokuly, groszek, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. ser i brokuł - moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mrożonego groszku i sera to ja gotuję zupę bagienną. Jak dodam brokuły, to zapewne tylko jej kolor mi się poprawi ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger