Grzyby smażone
Moja chyba ulubiona wersja grzybów, czyli najprostsza rzecz pod słońcem, grzyby smażone na patelni. Użyłam tego co mąż przyniósł z lasu, czyli podgrzybki, trochę borowików, kurki. Wszystko podsmażone na maśle, oprószone solą i pieprzem. Nic więcej nie trzeba a efekt jest pyszny. Klasyka.
Smażone grzyby
- 350 -400 g grzybów leśnych (podgrzybki, kurki, borowiki)
- 1-2 łyżki masła
- 1-2 cebule
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy, osuszamy, następnie kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy, dajemy masło. Na rozgrzane masło wsypujemy grzyby i cebule. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut aż woda odparuje, a grzyby lekko się zarumienią. Gotowe posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do mięsa. Jeśli wbijemy do takich grzybów jajka będzie pyszna jajecznica.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz