Kluski z fioletowych ziemniakow
Fioletowy ziemniak zwany ziemniakiem truflowym to coraz częściej nowość pojawiająca się na naszych stołach, nie tylko w restauracjach. Fioletowe ziemniaki uprawiane są głównie w Chile i Peru i stamtąd do nas zawitały. Najpopularniejsza to odmiana francuska Vitelotte (inaczej "chińskie trufle"), stara odmiana od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w regionie Pikardii, obszarze położonym w północnej części kraju nad kanałem La Manche. Fioletowe ziemniaki to źródło wielu witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze. Tak więc jeśli tylko spotkacie je w sklepie to kupcie i zróbcie z nich coś pysznego. Mój mąż zrobił z nich tradycyjne śląskie kluski. Wyszły niestety szare nie fioletowe, ale barwa ziemniaka pod wpływem obróbki termicznej blednie. A szkoda, mogłyby by być piękne.
Kluski z fioletowych ziemniaków
- 1 kg fioletowych ziemniaków
- jajko
- sól (ok 1 płaskiej łyżeczki)
- szczypta pieprzu
- mąka ziemniaczana
- woda do gotowania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ostudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemniaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól, ciut pieprzu. Wyrobić na gładkie ciasto.
Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłębienia.
Wrzucać je do osolonego wrzątku z odrobiną. Gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Te kluski są zdecydowanie bardziej delikatne i dłuższe gotowanie spowoduje ich rozpadnięcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz