Pasta z wątróbki z kaparami i anchois
Mój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji we dwoje.
Pasta z wątróbki z kaparami i anchois
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 4 szt filety anchois
- 2 łyżki kaparów
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz świeżo mielony
Wątróbki opłukać i oczyści z błon. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dodać wątróbki, smażyć aż białko się zetnie. Dołożyć anchois i kapary, podsmażyć razem przez minutę, po czym wlać wino. Dusić kilka minut, aż wino w większości odparuje. Jeśli całkowicie odparuje pasta może być za sucha.
Przełożyć wszystko do wysokiego naczynia i zmiksować na gładką masę. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszkę, wymieszać. Podawać na grzankach lub małych kromkach chleba z dodatkiem kaparów, korniszonów lub oliwek.
Inna odsłona wątróbki ;)
OdpowiedzUsuńojej, obłędna <3
OdpowiedzUsuń