Zapiekanki na grzankach z grzybami
Czy u was trwa jeszcze sezon grzybowy? Bo jeśli tak to może skusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej.
- 1 bagietka lub ciabatta
- 100 g kurek
- 100 g podgrzybków
- cebula
- 2 łyżki masła
- plastry sera cheddar
- ser camembert
- parmezan
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kurki i podgrzybki dokładnie płuczemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Cebulę kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kurki. Smażymy kilka minut, aż woda z kurek odparuje. Zdejmujemy i odkładamy w miseczce na bok. Na patelni dodajemy ponownie łyżkę masła, podgrzewamy, dodajemy cebulę i podgrzybki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż grzyby się zrumienią i odparuje z nich woda.
Bagietkę kroimy na małe kromki, delikatnie smarujemy masłem i układamy na blasze w piekarniku. Podpiekamy chleb przez ok 7 minut. Wyjmujemy, na każdą kromkę układamy po plastrze sera cheddara. Na wierzch każdego tosta kładziemy podgrzybki, kurki i wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut, aż pieczywo się przypiecze, a ser rozpuści. Gotowe kanapki posypujemy posiekaną natką pietruszki, kawałkami startego parmezanu, na każdej układamy po plasterku camemberta.
Bagietkę kroimy na małe kromki, delikatnie smarujemy masłem i układamy na blasze w piekarniku. Podpiekamy chleb przez ok 7 minut. Wyjmujemy, na każdą kromkę układamy po plastrze sera cheddara. Na wierzch każdego tosta kładziemy podgrzybki, kurki i wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut, aż pieczywo się przypiecze, a ser rozpuści. Gotowe kanapki posypujemy posiekaną natką pietruszki, kawałkami startego parmezanu, na każdej układamy po plasterku camemberta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz