Curry z udek kurczaka z wolnowaru

Kolejny raz wykorzystuje wolnowar i kolejny raz powstaje szybkie i pyszne curry. Ostatnio ulubiony nasz przepis, bo robi się sam, szybko i pysznie smakuje. Tym razem wykorzystałam udka z kurczaka i zdecydowanie więcej warzyw w tym paprykę, pomidory,  mrożony szpinak od Poltino i brokuły. Do tego ugotowany tylko ryż i obiad gotowy. Zapraszam. Poniżej info co zrobić jak nie mamy wolnowaru.

curry, wolnowar, kurczak, udka, obiad, szpinak, poltino, bernika, kulinarny pamietnik


Curry z udek kurczaka z wolnowaru
  • 500 g wyfiletowanych udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól wg smaku
  • pieprz świeżo mielony wg smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g mrożonego brykietu szpinaku Poltino
  • 1-2 garści różyczek mrożonego brokuła
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • ryż



Udka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wolnowaru włożyć kurczaka, cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. wymieszać. Przykryć, ustawić wolnowar na funkcje LOW i gotować przez 4h.

Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.

Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 4 h. (grzałka góra dół).


curry, wolnowar, kurczak, udka, obiad, szpinak, poltino, bernika, kulinarny pamietnik

curry, wolnowar, kurczak, udka, obiad, szpinak, poltino, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger