Curry z udek kurczaka z wolnowaru
Kolejny raz wykorzystuje wolnowar i kolejny raz powstaje szybkie i pyszne curry. Ostatnio ulubiony nasz przepis, bo robi się sam, szybko i pysznie smakuje. Tym razem wykorzystałam udka z kurczaka i zdecydowanie więcej warzyw w tym paprykę, pomidory, mrożony szpinak od Poltino i brokuły. Do tego ugotowany tylko ryż i obiad gotowy. Zapraszam. Poniżej info co zrobić jak nie mamy wolnowaru.
Curry z udek kurczaka z wolnowaru
- 500 g wyfiletowanych udek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sól wg smaku
- pieprz świeżo mielony wg smaku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- 1 czerwona papryka
- 50 g mrożonego brykietu szpinaku Poltino
- 1-2 garści różyczek mrożonego brokuła
- 8 pomidorków koktajlowych
- ryż
Udka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wolnowaru włożyć kurczaka, cebulę i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. wymieszać. Przykryć, ustawić wolnowar na funkcje LOW i gotować przez 4h.
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 4 h. (grzałka góra dół).
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 4 h. (grzałka góra dół).
Szybkie i proste w wykonaniu a co najważniejsze zdrowe danie.
OdpowiedzUsuń