Kurczak w orzechowym sosie
Dzisiaj szybka chińszczyzna. To danie pojawiło sie na blogu kilka lat temu ale wtedy z gotowym sosem orzechowym, dzisiaj przedstawiam wam go w nowej odsłonie, bo z domowym sosem orzechowym zapraszam.
Kurczak z orzechowym sosem curry
Kurczak z orzechowym sosem curry
- 2 piersi z kurczaka
- płaska łyżka curry
- łyżeczka kuminu
- papryczka chilli
- 1/2 szkl. domowego sosu orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- ząbek czosnku posiekany
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki startego imbiru
- duza papryka czerwona
- limonka
- łyżka oleju sezamowego
- 100-150 g ugotowanego ryżu
Piersi posypałam solą i pieprzem i upiekłam na grillu elektrycznym. Następnie pokroilam na niewielkie kawałki.
W miseczce wymieszałam curry, kumin, sos orzechowy, drobno posiekaną chilli, wodę i cukier.
W woku rozgrzałam olej, włożyłam pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną cebule ze szczypiorem, czosnek, imbi i smażyłam razem 2 min. Dodałam kurczaka, sos z miseczki wymieszałam razem, smażyłam kolejne 2 minuty. Dodalam ugotowany ryż. W trakcie skropiłam olejem sezamowym, doprawiłam sosem sojowym i sokiem z limonki. Jesli potrawa wydaje sie wam za sucha wystarczy dolać do niej trochę wody i podgrzać.
Sos orzechowy
- 250 ml mleka kokosowego
- 5 łyżek masła orzechowego z orzeszkami
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta mielonego chilli
Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, i przyprawy. Wymieszać, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Podawać do dań azjatyckich, mięsa, makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz