Maślane curry z kurczaka w wolnowarze
Czy może być obiad, przy którym napracujemy się aż 5 minut, po czym zrobi się on sam podczas naszej nieobecności, a cała nasza praca zamknie się w podaniu obiadu na stół? Tak. Wystarczy mieć tylko wolnowar, który przy minimum pracy daje maksymalne efekty.
Tym razem do wolnowaru użyłam piersi z kurczaka, kilku przypraw, mleczka kokosowego, wszystko połączyłam, wyszłam na zakupy, a jak wróciłam obiad był gotowy. Ugotowałam tylko ryż i już. Klękajcie narody, jakie to było dobre. Zapraszam na maślane curry.
Poniżej info dla osób niemających wolnowaru.
Poniżej info dla osób niemających wolnowaru.
Maślane curry z kurczaka w wolnowarze
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sól wg smaku
- pieprz świeżo mielony wg smaku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka masła
- ryż
Piersi pokroić w kostkę. Cebule posiekać w drobną kosteczkę. Do garnka wolnowaru włożyć piersi, cebule i wszystkie pozostałe składniki. Przykryć, ustawić wolnowar na funkcje LOW i gotować przez 4h.
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 4 h. (grzałka góra dół).
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 4 h. (grzałka góra dół).
ale musi byc soczyste mniam!
OdpowiedzUsuńoj tak i to bardzo. polecam zakup wolnowaru.
UsuńŚwietnie wygląda. Podoba mi się Twój sposób podawania dań, w którym widać domowy, przytulny klimat. Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńSuper wygląda.czy można dolozyc cebulę i paprykę ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, często dodaje. polecam.
UsuńJest dobre, kurczak co prawda nie był tak soczysty jakbym tego chciał, ale jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł, więc może kwestia mięsa. Nastawiłem wszystko w 30 minut wraz z pocięciem, także bardzo szybkie danie. Polecam.
OdpowiedzUsuń