Schab z warzywami w kokosowym sosie
Czy już macie dość zjadania resztek po świętach? I marzycie o czymś innym niż śledzie, pieczone mięsa, kaloryczne sałatki? Jeśli tak to zapraszam na danie lekkie, przyjemne ze wschodnią nutą. To schab w kokosowym mleczku z dodatkiem mrożonych warzyw. W daniu znalazły się fasolka, brokuły i szpinak od Potlino, czyli wszystko to co zalegało w zamrażarce, ale dzięki temu powstał pyszny obiad. Polecam.
Schab z warzywami w kokosowym sosie
- ok. 400 g schabu (6 cienkich plastrów)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście fasolki szparagowej mrożonej Poltino
- kilak różyczek mrożonego brokuła
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 250 ml mleczka kokosowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kostka (brykiet) mrożonego szpinaku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
- olej
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso, podsmażyć aż się lekko zarumieni. Na środek włożyć gałązkę z pomidorami, chwilę smażyć by pomidorki lekko zmiękły. Wlać mleczko kokosowe i pół szklanki wody, dodać przyprawy (poza chilli) i mrożone warzywa. Schab dusić pod przykrywką na małym ogniu, ok. 20 minut. Na koniec całość przyprawić koncentratem pomidorowym i pastą chili. Dusić jeszcze 5 minut. Podać z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz