Miodowy kurczak z orzechami
Szybka chińszczyzna to wyjście awaryjne gdy nie mamy w domu obiadu. Pierś z kurczaka, trochę warzyw, dodatków i obiad gotowy. Całość nie zajmie wam więcej jak 20 minut. Fajnie nie? Zapraszam.
Miodowy kurczak z orzechami
- 100-150 g ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szklanki różyczek brokuła
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki prażonych na sucho orzechów nerkowca
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Sriracha
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w paski.
Kurczaka posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię. Dodać olej rzepakowy i sezamowy. Włożyć kurczaka, smażyć aż się zrumieni. Dodać brokuły, czosnek, paprykę. Smażyć 5 minut, warzywa mają być nadal kruche i delikatne. Wsypać orzechy nerkowca, wymieszać. W miseczce połączyć składniki sosu. Sos dodać do mięsa i warzyw na patelni, wymieszać. Gotowe danie podać z ryżem.
Kurczaka posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię. Dodać olej rzepakowy i sezamowy. Włożyć kurczaka, smażyć aż się zrumieni. Dodać brokuły, czosnek, paprykę. Smażyć 5 minut, warzywa mają być nadal kruche i delikatne. Wsypać orzechy nerkowca, wymieszać. W miseczce połączyć składniki sosu. Sos dodać do mięsa i warzyw na patelni, wymieszać. Gotowe danie podać z ryżem.
Pomysłowe danie.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
Usuń