Penne z sosem pomidorowo-cebulowym
Oprócz tradycyjnego spaghetti jest to nasz ulubiony sposób na makaron. Przepis pochodzi z bardzo zamierzchłych czasów datowany na początek ery internetowej... a mianowicie sprzed jakichś 16 lat kiedy to Internet był w wielu domach nowością (jak u nas), dobrem ogólnie pożądanym. Wtedy to głównym blogiem kulinarnym była strona "mniam mniam" i tam tez ten przepis znalazłam. I jest on odtąd z nami. Nauczyła się go też robić córka i często z niego korzysta, bo jak mówi jest „prostszy jest niż budowa cepa”. Do tego tak pyszny że nie można się oderwać.
Penne z sosem pomidorowo-cebulowym- makaron penne ok 1/2 paczki (u mnie małe penne)
- 4-5 średniej wielkości cebul
- ser parmezan (opcjonalnie inny włoski twardy dojrzewający)
- pół szklanki dobrego przecieru lub passaty
- 2 pomidory
- szklanka śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki bazylii suszonej
- kilka liści świeżej bazylii
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżka oregano suszone
- szczypta cukru
- olej rzepakowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz