Winny kapuśniak z czerwonej kapusty
Co robi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra.
Winny kapuśniak z czerwonej kapusty
- 500 g czerwonej kapusty (1/2 główki)
- wędzone kości wieprzowe (u mnie 3)
- laska kiełbasy zwyczajnej
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szklanka - 250 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka musztardy francuskiej
- ½ łyżki octu balsamicznego
- około 1 i 1/2 l wody
Kości umyć, zalać 1,5 l zimnej wody. Warzywa (oprócz kapusty) obrać i dodać do mięsa. Wsypać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 40 minut.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kapustę poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki. Warzywa i kiełbasę dodać do zupy, wlać wino. Gotować 30 minut.
W międzyczasie w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
Z gotowej zupy wyłowić kości, marchew, pietruszkę, seler. Kości obrać z mięsa, mięso dodać ponownie do zupy, ziemniaki także. Całość doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem, musztardą francuską i octem balsamicznym. Gotować wszystko razem na wolnym ogniu ok 10 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz