Gulasz z szynki z wolnowaru

Zima trwa, więc na stole dania raczej konkretne, sycące, rozgrzewające i dodatków łatwe do przygotowania, takie są gulasze. Tu nie trzeba wielkiej filozofii, wystarczy kawałek mięsa, jakieś warzywa, trochę przypraw i gotowe, a jeśli jeszcze mamy wolnowar to w ogóle cały obiad robi się sam. Tym razem w moim wolnowarze znalazł się gulasz z szynki z papryką. Proste, zwyczajne danie, ale pyszne. Zapraszam.

gulasz, szynka, wieprzowina, obiad, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik

Gulasz z szynki z wolnowaru
  • 600 g wieprzowiny - szynka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np węgierskiej lub chilli
  • łyżka papryki czerwonej
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego


Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek obrać, posiekać na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Warzywa i mięso włożyć do misy wolnowaru. Dołożyć przyprawy, musztardę, pomidora pokrojonego na ćwiartki, wlać bulion, wymieszać. Garnek przykryć i ustawić wolnowar na LOW na 7 h. Teraz niech się wszystko dusi.

Gdy gulasz jest gotowy ugotować na sypko ryż. Sos można odlać i zagęścić mąką, albo podać naturalny taki jaki wyszedł w trakcie gotowania. Gulasz podać z ryżem, posypany natką lub ozdobiony ziołami.

Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).

gulasz, szynka, wieprzowina, obiad, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

  1. extra przepis, teraz eksperymentuje dużo bo dopiero co kupiłam na promocji u Crock - Pot, aż 150 zł rabatu to żal nie skorzystać

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger