Kurczak w soku pomarańczowym
Pyszny, szybki i nietypowy obiad. Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym. Nie są ani za słodkie, ani za mdłe, są wyjątkowe. Jadłam je u siostry i bardzo mi zasmakowały, wypróbowałam sam i już wiem że często będą u nas gościć. Obiad robi się dosłownie w 15 minut. Przepis z Kwestii smaku.
Kurczak w soku pomarańczowym
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta białego pieprzu
- szczypta chilli
- 100 g ryżu
- różyczki brokuła
Piersi z kurczaka oczyścić. Delikatnie spłaszczyć, najlepiej rozklepać jeśli są za grube. Następnie delikatnie posolić. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w mące ziemniaczanej. Czosnek oraz korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce.
Wymieszać składniki sosu. Wstawić do ugotowania ryż oraz brokuły.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć, a po chwili piersi z kurczaka. Smażyć z obu stron przez 5 minut. Wlać sos i zagotować na małym ogniu. Smażyć aż sos delikatnie zgęstnieje, obrócić w takcie raz, żeby z obu stron nabrały pomarańczowego smaku. Danie podać z ryżem i brokułami.
to danie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńlecę po imbir do sklepu, reszta jest ;)))
oj tak. polecam. rób szybko.
Usuń