OYAKATA czyli ekspresowa japońska kuchnia
Kuchnia japońska… z czym Wam się kojarzy? Pewnie jak większości z nas tylko
z sushi, surową rybą, pałeczkami, no i może jeszcze chrzanem wasabi. Tak
naprawdę o japońskiej kuchni w Polsce wiemy niewiele i jeśli już się wybieramy
do japońskiej restauracji to po to by zjeść tam właśnie sushi. Gdy tymczasem...
Tymczasem kuchnia japońska uznawana jest za najzdrowszą na świecie, która
daje Japończykom długowieczność, zdrowie i szczupły wygląd. Oparta jest na
dużej ilości ryżu, rybach często surowych, wodorostach, makaronach, warzywach.
Wszystko przygotowane szybko, lekko, zdrowo i kolorowo. Wśród japońskich dań
znajdziemy: zupy ramen, miso, placki okonomiyaki, curry japońskie, onigiri,
czyli kulki z ryżu, gyoza japońskie pierogi, makarony udon, soba. Typowy
japoński obiad składa się z ryżu, zupy oraz trzech dań. Każda potrawa na stole
Japończyka różni się od siebie – znajdziemy tam dania gotowane, smażone,
grillowane i surowe.
W tradycyjnej japońskiej kuchni używa się stosunkowo niewiele przypraw.
Japończycy dbają, by żadna z potraw nie była zbyt ostra ani przesolona. Na
deser Japończycy sięgają natomiast po lody z zielonej herbaty, bo zieloną
herbatę uwielbiają i robią z niej praktycznie wszystko. A czy my w domu możemy
przygotować sobie namiastkę japońskiej kuchni? Tak i nie musi to być tylko
sushi. Wcześniej na blogu mogliście znaleźć przepis na ramen czy dania z
wykorzystaniem makaronu soba.
A jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat potraw Kraju Kwitnącej Wiśni to polecam
Wam Księgę
Mistrza OYAKATA.
Dzisiaj przybliżę Wam kuchnię japońską od tej ekspresowej strony, bo miałam
okazję niedawno przetestować produkty marki OYAKATA. To świetna opcja,
jeśli mamy ochotę np. w pracy na szybką zupkę japońską. W ofercie tego
producenta znajdziemy następujące produkty:
Dania w kubkach:
●
Japońska wołowina o
smaku wasabi
●
Japoński kurczak teriyaki
●
Japoński klasyczny
Zupy ramen w kubkach i w torebkach:
●
Kurczak po japońsku
●
Miso
●
Soy Sauce.
Dania w kubkach OYAKATA wyposażone zostały w saszetkę z płynnym sosem z
przyprawami. W środku oprócz makaronu znajdziemy kawałki warzyw i mięsa.
Przygotowanie dań OYAKATA jest bardzo łatwe i bezproblemowe. Wystarczy zdjąć
wieczko, wyjąć saszetkę z sosem, wlać wrzącą wodę zgodnie ze wskazaniem na
opakowaniu, kubek przykryć wieczkiem i odstawić na 3 minuty. Następnie odlać
wodę przez otwory w wieczku, dodać sos z saszetki, dokładnie wymieszać i
gotowe. Można zjeść ciepły, szybki posiłek i na chwilę przenieść się do
odległej Japonii.
Kubki są bardzo estetyczne, łatwe do transportu, nawiązują kolorystycznie
do kultury i sztuki japońskiej. Produkty OYAKATA firmy AJINOMOTO znajdziemy w
większości popularnych sklepów, np. Auchan,
Carrefour, Tesco, Żabka, Fresh Market, Intermarche, Dino, Mila, Kaufland,
Stokrotka.
A jeśli już mowa o
testowaniu to oprócz wykorzystania tych produktów zgodnie ze wskazówkami
producenta, możemy się pobawić i wykorzystać je do przygotowania dań bardziej
skomplikowanych, urozmaiconych, inspirowanych kuchnią japońską. Ja wybrałam w
tym celu danie w kubku - OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi i zobaczcie co
mi wyszło, gdy dodałam do niego kilka moich składników.
Stek z japońskim makaronem i warzywami
- 1 danie w kubku OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi
- 200 g wołowiny sezonowanej - antrykot
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- garść różyczek brokuła (może być mrożony)
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich
- 1/3 czerwonej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka masła
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ziarna sezamu
Zagotować wodę, wlać do kubka OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi,
odstawić na 3 minuty. Wodę odlać, dodać saszetkę z sosem, wymieszać.
Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Ma ogrzać się do
temperatury pokojowej. Masując natrzeć go delikatnie solą i pieprzem.
Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie, wlać 2 łyżki oleju. Włożyć mrożone warzywa i różyczki brokuła. Smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać paprykę pokrojoną w paski i kapustę pekińską. Wlać sos sojowy, sos teriyaki, wymieszać. Dodać przygotowany wcześniej makaron - OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi, dokładnie wszystko wymieszać, podsmażyć. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu.
Rozgrzać drugą patelnie. Wlać pozostały olej, poczekać aż się rozgrzeje, położyć mięso na patelni. W trakcie smażenia nie ruszać mięsa. Po upływie czasu na pierwszą stronę za pomocą szczypiec lub łopatki odwrócić steka na drugą stronę. Na patelnię włożyć masło, stopionym masłem za pomocą łyżki polewać smażącego się mięso. Nigdy nie nakłuwać mięsa widelcem czy szpikulcem. Steka z każdej strony w zależności od lubienia stopnia wysmażenia smażyć od 2 do 4 minut. Mój był półkrwisty.
Po usmażeniu stek odłożyć na ogrzany talerz (można przykryć folią aluminiową) i odstawić na 2-3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Gotowe na talerzu posypać grubo zmieloną solą i pieprzem. Pokroić na plastry.
Porcje makaronu z warzywami położyć na talerze, na wierzch ułożyć plasterki mięsa. Posypać sezamem. Podawać póki gorące.
I co? Jak wam się podoba takie połączenie? Czy to małżeństwo idealne? Ja myślę że tak.
widziałam ostatnio te kubki w sklepach więc podziwiam za kreatywne połączenie. pozdrawiam Beata.
OdpowiedzUsuńAle smakowite danie!
OdpowiedzUsuń