Schab z brokułami w musztardzie
Pomysł na szybki obiad, czyli co zrobić z tego co znajdziemy w lodówce. W mojej leżała paczka mrożonych różyczek brokuła, plastry schabu, a na półce stała otwarta butelka cydru. Do tego przyprawy i dodatki, które każdy ma w domu i tak powstał pyszny, niebanalny obiad. Polecam.
Schab z brokułami w musztardzie
- 500-600 g plastrów schabu
- 500 g różyczek brokułu (może być mrożony)
- 300 ml cydru
- pieprz świeżo mielony do smaku
- olej rzepakowy
marynata:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól do smaku
Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ze sobą, włożyć do niej kawałki schabu, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać na patelni olej, włożyć mięso z marynatą i smażyć przez 10 minut. Podlać cydrem, włożyć różyczki brokułu (mogą być mrożone), doprawić pieprzem dusić razem ok 10-15 minut aż brokuł zmięknie.
Fajny i niebanalny przepis. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://domnaetacie.blogspot.com
dziękuje. pozdrawiam.
UsuńWłaśnie przygotowuje.Smacznie wygląda i mam nadzieję że tak samo smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń