Szybkie ciasto z mrożonymi owocami z mieszanki kompotowej

Co robicie z mrożonymi owocami np mieszanką kompotową? Wiem, powiecie gotujecie kompot. Ale jeśli akurat kompotu nie chcecie? Może jakieś ciasto? Ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam szybkie i bardzo smaczne ciasto. Z dodatkiem ciasteczek amaretti, które swoją chrupkością dodały smaku i efektu. Polecam.

ciasto, deser, owoce, mrozone owoce, mrozone, kompot, bernika, kulinarny pamietnik

Szybkie ciasto z mrożonymi owocami z mieszanki kompotowej 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2  szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mrożonej mieszanki kompotowej (truskawka, czarna i czerwona porzeczka, wiśnia)
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • kilka pokruszonych ciastek na wierzch (u mnie amaretti)


Piekarnik rozgrzać  do 180 stopni. Formę np tortownicę (u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski, dodać cukier, utrzeć masę na "puch". Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas ucierając, miksując. Na koniec wlać olej kokosowy. Ponownie całość zmiksować. Ciasto wlać do formy. Na wierzch wyłożyć nierozmrożone owoce, posypać pokruszonymi ciasteczkami. Wstawić do piekarnika na ok 40-45 minut. Grzałka góra-dół.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz, odstawić do ostudzenia na kratkę. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.


ciasto, deser, owoce, mrozone owoce, mrozone, kompot, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, deser, owoce, mrozone owoce, mrozone, kompot, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger