Zapiekane tortille z pulled pork

Odkąd mam wolnowar często jadamy pulled pork, czyli rwaną wieprzowinę. Ale żeby nie było nudno staram się to mięso wykorzystywać do różnych dań. I tak powstały zapiekane tortille po tym jak odkryłam że mam w szafce zapomnianą paczkę tych pszennych placków. Nałożyłam do tortilli, zawinęłam, zapiekłam pod serem i gotowe. Obiad może niezbyt dietetyczny.


pulled pork, wolnowar, wieprzowina, bernika, tortilla, zapiekanka, kulinarny pamietnik

Zapiekane tortille z pulled pork
  • ok 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • tortille
  • ser żółty
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
marynata:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki keczupu
  • 6 ząbków czosnku 
  • 2 pomidory
  • cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • łyżka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki chilli
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka tabasco
  • sól wg smaku
sos:
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne



Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać z czosnkiem w garnku w którym będziemy piec. Mięso umyć, osuszyć, marynatą natrzeć mięso, dodać pomidory i cebule. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ja marynowałam w garnku z wolnowaru, w którym się mięso potem piekło. Następnie uruchomić wolnowar na LOW i piec przez 7-8 godzin.
Część sosu, który łopatka wytworzyła odlać do garnuszka. Mięso przy pomocy dwóch widelców podzielić na cienkie włókna. Dodać kukurydze, wymieszać.

pulled pork, wolnowar, wieprzowina, bernika, tortilla, zapiekanka, kulinarny pamietnik

Pokroić pomidory, cebule i czosnek. Do sosu z mięsa dodać kolendrę, pomidory, cebulę, czosnek, kumin, oregano, pieprz cayenne i sól. Całość zblendować, do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos jest za gęsty dolać więcej sosu z mięsa. Gotowym sosem posmarować dno naczynia w którym będziemy zapiekać tortille. Tortillę ułożyć na blacie, posmarować sosem, nałożyć rozdrobnione mięso. Zwinąć tortillę w rulon, ułożyć w naczyniu. Tak postąpić z wszystkimi tortillami, aż naczynie nam się zapełni. Wierzch posmarować sosem, całość posypać grubą warstwą startego sera. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.

pulled pork, wolnowar, wieprzowina, bernika, tortilla, zapiekanka, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger