Zapiekane tortille z pulled pork
Odkąd mam wolnowar często jadamy pulled pork, czyli rwaną wieprzowinę. Ale żeby nie było nudno staram się to mięso wykorzystywać do różnych dań. I tak powstały zapiekane tortille po tym jak odkryłam że mam w szafce zapomnianą paczkę tych pszennych placków. Nałożyłam do tortilli, zawinęłam, zapiekłam pod serem i gotowe. Obiad może niezbyt dietetyczny.
Zapiekane tortille z pulled pork
- ok 1,5 kg łopatki wieprzowej
- tortille
- ser żółty
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
marynata:
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki keczupu
- 6 ząbków czosnku
- 2 pomidory
- cebula
- świeżo mielony czarny pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki chilli
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka tabasco
- sól wg smaku
sos:
- 2 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać z czosnkiem w garnku w którym będziemy piec. Mięso umyć, osuszyć, marynatą natrzeć mięso, dodać pomidory i cebule. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ja marynowałam w garnku z wolnowaru, w którym się mięso potem piekło. Następnie uruchomić wolnowar na LOW i piec przez 7-8 godzin.
Część sosu, który łopatka wytworzyła odlać do garnuszka. Mięso przy pomocy dwóch widelców podzielić na cienkie włókna. Dodać kukurydze, wymieszać.
Pokroić pomidory, cebule i czosnek. Do sosu z mięsa dodać kolendrę, pomidory, cebulę, czosnek, kumin, oregano, pieprz cayenne i sól. Całość zblendować, do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos jest za gęsty dolać więcej sosu z mięsa. Gotowym sosem posmarować dno naczynia w którym będziemy zapiekać tortille. Tortillę ułożyć na blacie, posmarować sosem, nałożyć rozdrobnione mięso. Zwinąć tortillę w rulon, ułożyć w naczyniu. Tak postąpić z wszystkimi tortillami, aż naczynie nam się zapełni. Wierzch posmarować sosem, całość posypać grubą warstwą startego sera. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.
Aż się głodna zrobiłam 🙂
OdpowiedzUsuńnie dziwię się ;)
Usuń