Zupa toskańska
Zupa idealna na takie zimno jak teraz. Rozgrzewa, syci i przenosi do słonecznej Toskanii. Łatwa w przyrządzaniu, więc idealna dla każdej pani domu i w dodatku szybka, więc obiad powstanie w pół godziny. Znaleziona u Karmelowy.
Zupa toskańska
- 4 plasterki boczku
- 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- cebula
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 3 szklanki listków szpinaku lub 3 brykiety mrożonego
- 1 szklanki śmietanki kremówki 30%
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać dużą patelnię, włożyć boczek, smażyć aż powstaną skwarki. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Na tą samą patelnię, na tłuszcz ze smażenia boczku włożyć kiełbasę lub mięso mielone. Smażyć aż zbrązowieje, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Jeśli na patelni będzie za dużo tłuszczu to odlać nadmiar. Odstawić patelnię na bok.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem i smażyć do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie, dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, przez około 10 minut. Do zupy włożyć podsmażoną kiełbasę lub mięso, dodać szpinak. Całość gotować przez kilka minut aż szpinak albo zmięknie, wymieszać z zupą. Następnie wlać śmietankę, doprowadzić zupę do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę nalać do miseczki, podawać posypaną boczkiem i startym, twardym włoskim serem.
bardzo fajna to zupa
OdpowiedzUsuńtak fajna i smaczna.
UsuńUwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie ją wypróbuj.
Usuń