Buraczki z granatem

Pyszna i prosta surówka przygotowana przez mojego męża. Postanowił zrobić buraczki, ale inaczej niż dotychczas. Wymieszał z owocami: granatem, cytryną i mandarynką i powstał naprawdę przepyszny dodatek do obiadu. To może ciekawa propozycja na świątecznym stole.

buraki, buraczki, granat, surowka, swieta, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Buraczki z granatem
  • 4 buraki średniej wielkości
  • połówka granatu
  • sol
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • sok z mandarynki

Buraki ugotować do miękkości w skórkach. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przy obieraniu i tarciu najlepiej mieć rękawiczki, które zabezpieczą ręce przed zafarbowaniem ich na różowo.
Z granatu wyjąć ziarenka, dodać do buraków, wymieszać. Dodać wg smaku sok z cytryny, mandarynki, sól i pieprz. Dodajemy stopniowo tyle ile wg nas buraki tego potrzebują. U nas był sok z całej mandarynki i z połówki niewielkiej cytryny. Wymieszać.  
buraki, buraczki, granat, surowka, swieta, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

buraki, buraczki, granat, surowka, swieta, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Lubię dodawać granat do sałatek, przyjemnie chrupie i ożywia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, fajne uatrakcyjnienie tej tradycyjnej potrawy. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger