Gotowanie na ekranie czyli rolada szpinakowa
Długo czekałam na to by przedstawić Wam efekt pewnej pracowitej soboty w studio kulinarnym w Warszawie, w trakcie której miałam możliwość stanąć przed kamerą w całkiem nowej dla siebie roli, czyli gotowania przed kamerą.
Powstał krótki filmik, kręcony w ramach kampanii Naturalny smak tradycji z użyciem produktów KESEM Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku. W filmie zobaczycie jak robię szpinakową roladę z szynką z użyciem twarogu śmietankowego i kefiru z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Zapraszam do obejrzenia filmu i mnie w nowej roli.
Rolada szpinakowa z szynką
- 350 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- 100 g twarogu śmietankowego
- 3 łyżki kefiru
- koperek posiekany
- kilka plastrów szynki
Mrożony szpinak rozmrozić. Na patelni stopić masło, dodać szpinak, smażyć, aż woda z niego odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Smażyć jeszcze z 2 minuty. Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Z białek ubić na sztywno piane. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka, wymieszać. Na koniec wmieszać białka i delikatnie wymieszać z masą szpinakową.
Blaszkę (u mnie 33 x 25) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować równomiernie na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 15 min. Grzałka góra-dół. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg śmietankowy wymieszać z kefirem i koperkiem.
Ciasto wyjąć z blaszki, odkleić papier. Na cieście rozsmarować masę z twarogu, na wierzch ułożyć plastry szynki. Ciasto zwinąć od szerszej brzegu, ostrożnie by rolada nam przypadkiem nie pękła. Roladę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Gotową wyjąć, odwinąć z folii i pociąć na plastry.
Gratulacje!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
Usuń