Pasztet z kurczaka
Wielkanoc tuż za progiem. I jak co roku nie może na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu. W zeszłym roku podzieliłam się z wami przepisem na pasztet mięsny, a dzisiaj chcę żebyście spróbowali zrobić pasztet drobiowy z kurczaka. Pasztet najprostszy, idealny. Co wy na to?
Pasztet z kurczaka
- 1,2- 1,5 kg kurczaka (w całości)
- 2 udka z kurczaka
- kajzerka
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka majeranku
- 3 ziela angielskie
- liście laurowe
- pieprz świeżo mielony
- sól
- bułka tarta
- masło
Kurczaka i udka umyć, włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pokrojone na ćwiartki cebule, czosnek, ziela angielskie, 2 liście laurowe, doprawić pieprzem i solą. Zalać wodą na tyle by przykryła mięso i warzywa. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 60-75 minut, tak by mięso i warzywa były miękkie. Następnie całość przecedzić, wywar zachować. Kurczaka i warzywa ostudzić, mięso obrać z kości i skóry. Bułkę włożyć do wywaru i namoczyć. Mięso z warzywami i namoczoną, odciśniętą bułką zmielić 2 razy w maszynce do mielenia.
Jajka oddzielić od białek. Żółtka dodać do zmielonej masy, wymieszać. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz do smaku. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie całość mieszając rękoma. Formę keksową lub jednorazowe foremki aluminiowe keksówki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć masą mięsną. Wierzch wyrównać najlepiej mokrą łyżką. Następnie nożem zrobić nacięcia w kratkę. Na wierzch masy wcisnąć 2 liście laurowe. Formę lub foremki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny. Gotowe wyjąć odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz