Racuchy z jablkami

Wspomnienie dzieciństwa? Smak jesieni? Nie... to smak nasz polski, codzienny. Takie racuszki możemy jeść codziennie, od śniadania po kolację przez cały rok. Zapraszam na najprostsze i najszybsze racuchy z jabłkami, ze starej książki kucharskiej. Dla dzieci i dla dorosłych, szczególnie gdy wiosna nie nadchodzi możemy pocieszyć się odrobiną smaku i prostoty.

racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

Racuchy z jabłkami
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder 



Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać mleko, olej, mąkę z proszkiem, całość wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jabłka obierać, wyciąć gniazdo, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i usmażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

racuchy, jablka, placki, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Najlepsze racuchy to takie bez proszku, tylko z ubitą pianą z białka.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger