Racuchy z jablkami
Wspomnienie dzieciństwa? Smak jesieni? Nie... to smak nasz polski, codzienny. Takie racuszki możemy jeść codziennie, od śniadania po kolację przez cały rok. Zapraszam na najprostsze i najszybsze racuchy z jabłkami, ze starej książki kucharskiej. Dla dzieci i dla dorosłych, szczególnie gdy wiosna nie nadchodzi możemy pocieszyć się odrobiną smaku i prostoty.
Racuchy z jabłkami
- 3 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- cukier puder
Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać mleko, olej, mąkę z proszkiem, całość wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jabłka obierać, wyciąć gniazdo, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i usmażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Najlepsze racuchy to takie bez proszku, tylko z ubitą pianą z białka.
OdpowiedzUsuń