Wolno gotowana wołowina w pomidorach

Zima nie odpuszcza dlatego ja znowu sięgam po dania sprawdzone, syte, treściwe i łatwe w przygotowaniu, czyli gulasz. I ponownie do jego przygotowania wykorzystałam mój wolnowar. Tym razem zrobiłam gulasz z wołowiny z dodatkiem pomidorów, papryki i wina. Wyszło pysznie jak zwykle. Cóż chcieć więcej.


Wolno gotowana wołowina w pomidorach
  • 750 g wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szt. papryki zielonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 125 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 125 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól wg smaku ok 1 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony ok 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 ziela angielskie


Mięso umyć, oczyścić z niepotrzebnych włókien i pokroić na kawałki jak na gulasz. Kawałki osuszyć, obtoczyć w mące. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki mięsa włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć do zamknięcia porów. Zdjąć z patelni i włożyć do misy wolnowaru. Na te samą patelnię do tłuszczu ze smażenia wlać wino, podgrzać i przelać do wolnowaru. Dodać cebule, czosnek, zieloną paprykę, tymianek, papryki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pomidory, passate lub przecier. Wymieszać. Następnie włączyć wolnowar na LOW i gotować 7h. Ja nastawiłam na noc.

Gdy mięso będzie miękkie, delikatnie całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Gulasz podać z puree ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub makaronem.

gulasz, wolowina, pomidory, obiad, wolnowar, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger