Chłodnik na tartych buraczkach

Lato w pełni zagościło, na straganach za to rozgościła się botwinka. A gdy połączymy te dwie rzeczy to wyjdzie nam co? oczywiście że chłodnik. Ulubiona letnia zupa. Tym razem wersja z mrożonymi buraczkami od Poltino.


bernika, chlodnik, botwinka, buraki, zupa, kulinarny pamietnik

Chłodnik na tartych buraczkach
  • opakowanie buraczków POLTINO 450 g
  • pęczek liści botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • zielona części cebulki dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • duży kubek kefiru 450 ml
  • 500 ml maślanki
  • 1-2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz



Zamrożone buraczki lekko rozmrozić. Liście i gałązki botwinki drobno posiekać. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę dymkę i koperek posiekać.
Botwinkę włożyć do garnka, zalać minimalną ilością wody, dodac odrobine soli i pieprzu. Gotować przez 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej botwinki dodać brykiety buraczków, rzodkiewkę, cebulkę, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać kefir i maślankę. Wymieszać składniki do całkowitego rozpuszczenia brykietów buraka i doprawić solą, pieprzem, octem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się wszystkie składniki przegryzły. Smacznego.

bernika, chlodnik, botwinka, buraki, zupa, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger