Chłodnik na tartych buraczkach
Lato w pełni zagościło, na straganach za to rozgościła się botwinka. A gdy połączymy te dwie rzeczy to wyjdzie nam co? oczywiście że chłodnik. Ulubiona letnia zupa. Tym razem wersja z mrożonymi buraczkami od Poltino.
Chłodnik na tartych buraczkach
- opakowanie buraczków POLTINO 450 g
- pęczek liści botwinki
- pęczek rzodkiewki
- zielona części cebulki dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek
- duży kubek kefiru 450 ml
- 500 ml maślanki
- 1-2 łyżki octu
- sól
- pieprz
Zamrożone buraczki lekko rozmrozić. Liście i gałązki botwinki drobno posiekać. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę dymkę i koperek posiekać.
Botwinkę włożyć do garnka, zalać minimalną ilością wody, dodac odrobine soli i pieprzu. Gotować przez 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej botwinki dodać brykiety buraczków, rzodkiewkę, cebulkę, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać kefir i maślankę. Wymieszać składniki do całkowitego rozpuszczenia brykietów buraka i doprawić solą, pieprzem, octem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się wszystkie składniki przegryzły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz