Curry warzywne

Czyszczenie zamrażalnika z mrożonych warzyw wygląda tak, że na obiad powstaje curry warzywne. Pyszne, syte. Niezależnie od pogody, nastroju taki obiad sprawdzi się wszędzie i zawsze. Użyłam mrożonego kalafiora, szpinaku i fasolkę zieloną. I jak może być taki obiad? 

curry, warzywa, ziemniaki, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Curry warzywne
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 450 g kalafiora (u mnie paczka mrożonego)
  • 3 brykiety mrożonego szpinaku
  • szklanka mrożonej zielonej fasolki 
  • szklanka (250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sok z limonki
  • sól do smaku



Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. W garnku na łyżce oleju podsmażyć pastę curry ciągle mieszając. Dodać kurkumę i paprykę, wymieszać. Następnie wlać mleko kokosowe i gorący bulion. Dodać ziemniaki oraz mrożone warzywa, zupę doprawić solą, sosem rybnym. Gotować aż warzywa zmiękną ok 15 minut. Curry doprawić sokiem z limonki, posypać posiekaną natką oraz kolendrą.

curry, warzywa, ziemniaki, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger