Curry warzywne
Czyszczenie zamrażalnika z mrożonych warzyw wygląda tak, że na obiad powstaje curry warzywne. Pyszne, syte. Niezależnie od pogody, nastroju taki obiad sprawdzi się wszędzie i zawsze. Użyłam mrożonego kalafiora, szpinaku i fasolkę zieloną. I jak może być taki obiad?
Curry warzywne
- 3-4 średnie ziemniaki
- 450 g kalafiora (u mnie paczka mrożonego)
- 3 brykiety mrożonego szpinaku
- szklanka mrożonej zielonej fasolki
- szklanka (250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- sok z limonki
- sól do smaku
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. W garnku na łyżce oleju podsmażyć pastę curry ciągle mieszając. Dodać kurkumę i paprykę, wymieszać. Następnie wlać mleko kokosowe i gorący bulion. Dodać ziemniaki oraz mrożone warzywa, zupę doprawić solą, sosem rybnym. Gotować aż warzywa zmiękną ok 15 minut. Curry doprawić sokiem z limonki, posypać posiekaną natką oraz kolendrą.
Czyszczenie zamrażalnika zawsze przyniesie niespodziewany pomysł na obiad! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńtak zgadza się. pozdrawiam.
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń