Forszmak lubelski
Forszmak lubelski to rodzaj gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba. Forszmak został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu?
Forszmak lubelski
- 300 g pieczonego mięsa, pieczonego boczku, kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 750 ml szklanki bulionu/rosołu
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- liść laurowy
- 2 szt. ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz do smaku
- pietruszka
Jeśli nie mamy wcześniej upieczonych mies wystarczy kupić kawałek schabu, szynki czy karkówki, pokroić na kawałki, obsmażyć i udusić z solą i pieprzem.
Mięso i kiełbasy pokroić w kostkę, na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć wszystko partiami. Przełożyć do garnka.
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Ogórki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu. Gotować przez ok. 5 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić forszmak pieprzem i solą, gotować 2 minuty. Spróbować i w razie potrzeby doprawić wg smaku.
Jeśli gulasz jest za rzadki można go zagęścić zasmażką lub samą mąką (np kartoflana z wodą). Gotowe danie posypać natką, podać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz