Krem z kukurydzy
Jak zawsze w poniedziałek zostało i trochę rosołu z niedzieli. Pewnie jak zwykle zrobiłabym z tego pomidorowa, ale tym razem plan był inny. W szafce leżały dwie puszki kukurydzy jeszcze ze świąt i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić. No i zrobiłam.. prosty, pyszny krem z kukurydzy. Słoneczna zupa na słoneczny dzień. Zapraszam.
Krem z kukurydzy
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 750 ml bulionu/rosołu
- 125 ml śmietany 18%
- łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka do smaku (ok ½ łyżeczki)
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
Cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło i podsmażyć na nim cebule. Wlać bulion, wsypać odcedzoną kukurydzę i całość gotować przez 15 minut. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, ponownie całość zmiksować. Zupę wstawić na niewielki ogień, dodać przyprawy i zagotować. Rozlać do miseczek, można podać do tego grzanki z chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz