Krem z kukurydzy

Jak zawsze w poniedziałek zostało i trochę rosołu z niedzieli. Pewnie jak zwykle zrobiłabym z tego pomidorowa, ale tym razem plan był inny. W szafce leżały dwie puszki kukurydzy jeszcze ze świąt i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić. No i zrobiłam.. prosty, pyszny krem z kukurydzy. Słoneczna zupa na słoneczny dzień. Zapraszam.  

kukurydza, krem, zupa, corn, bernika, kulinarny pamietnik

Krem z kukurydzy
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu/rosołu
  • 125 ml śmietany 18%
  • łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka do smaku (ok ½ łyżeczki)
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne 


Cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło i podsmażyć na nim cebule. Wlać bulion, wsypać odcedzoną kukurydzę i całość gotować przez 15 minut. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, ponownie całość zmiksować. Zupę wstawić na niewielki ogień, dodać przyprawy i zagotować. Rozlać do miseczek, można podać do tego grzanki z chleba.

kukurydza, krem, zupa, corn, bernika, kulinarny pamietnik

kukurydza, krem, zupa, corn, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger