Różowe beziki
Zastanawialiście się czasami czym ozdobić tort, ciasto i przy okazji zutylizować zalegające w zamrażalniku białka? To już wam powiem.. można zrobić małe, śliczne kolorowe bezy. Wystarczy użyć odrobiny barwnika, by mieć beziki idealne na tort dla dziewczynki czy na wiosenne ciasto. Co wy na to?
Różowe beziki
- 2 białka z niewielkich jajek
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- czerwony barwnik spożywczy
Piekarnik rozgrzać do 120 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie szklista, klejąca a cukier się rozpuści.
Wewnątrz szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć 2 paski czerwonego barwnika. Do środka włożyć porcję pianę i wycisnąć na blachę małe beziki. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 120 st, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec jeszcze 30 minut. Bezy wystudzić w wyłączonym piekarniku.
fajny pomysł ,ale nie wiedziałam ,że białka można mrozić :O
OdpowiedzUsuńmożna, bez problemu. i potem wykorzystać do bezy.
Usuńślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
Usuń