Tarta z kurczakiem i brokułami
Kolorowy obiad, prosty ale jednocześnie dla wymagających czegoś nowego, ciekawego w kuchni. Taka tarta jest idealna, gdy chcemy zaskoczyć rodzinę ciekawym obiadem albo wykorzystać to co nam zalega w lodówce. Zapraszam na tartę z kurczakiem i brokułami od Poltino w roli głównej.
Tarta z kurczakiem i brokułami
ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- jajko
- szczypta soli
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g różyczek brokułów mrożonych Poltino (mogą być świeże)
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 300 g sera gouda
- 250 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz do smaku
Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Masło i mąkę połączyć razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodać jajko, sól, razem połączyć, ugniatając ciasto w kulę. Włożyć ciasto na 30 min do lodówki. Następnie wyrobić na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowując na okrągły placek. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do tart (lub tortownicy), nakłuć dno w kilku miejscach, wsypać np fasolę i włożyć do piekarnika na 10 min.
Kurczaka pokroić w małą kostkę. Czosnek posiekać. Dodać do niego paprykę, pieprz cayenne, czosnek, sól, pieprz czarny. Wymieszać, odstawić na co 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i smażyć przez około 6 minut.
Brokuła odmrozić, osączyć z wody. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser starty, pieprz, sól. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Tartę wyjąć z piekarnika i na dnie ułożyć kurczaka, brokuły, połówki pomidorów. Całość zalać masą jajeczną. Tartę wstawić ponownie do piekarnika na 200⁰C przez około 20-25 minut.
Jaka średnica formy do tarty?
OdpowiedzUsuńU mnie to była tortownica o średnicy 23 cm.
UsuńDziękuję za odpowiedź.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam.
Usuń