Ciasto w paski z rabarbarem
Szybkie, lekkie, weekendowe ciasto z rabarbarem, a jednocześnie wyjątkowe, bo ładnie się prezentuje. Nie potrzeba wielu składników, bo te zazwyczaj mamy w domu, co oznacza że w godzinę możemy mieć coś słodkiego, pysznego i sezonowego. Zapraszam.
Ciasto z rabarbarem w paski
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 jajka
- 3 łodygi rabarbaru
Rabarbar pokroić na cienkie kawałki o długości około 10 cm. Posypać cukrem waniliowym i zostawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszysta masę jak kogel-mogel. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlać jogurt oraz olej. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać w dwóch porcjach i po każdym dodaniu chwilę zmiksować.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszysta masę jak kogel-mogel. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlać jogurt oraz olej. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać w dwóch porcjach i po każdym dodaniu chwilę zmiksować.
Formę np tortownice 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru, aby powstał okrąg. Piec przez około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz